Translate

Awokado i przepis na Guacamole





Każdego dnia sięgamy po owoce takie jak banany , jabłka czy borówki ale czy każdy z Was jada regularnie Awokado ?! 




Dlaczego warto jeść Awokado ?! 
Dla mnie ten owoc jest bardzo ważny ponieważ jest bogaty w tłuszcze jednonasycone ,które są bardzo ważne w mojej obecnej diecie ( dieta to pojęcie odżywiania tu akurat ). Są łatwo przyswajalne.  Awokado może służyć jako masło . 

Wartość odżywcza w 100g owocu : 


Warto bo .... c.d. 

  • ma 35% więcej potasu niż banany 
  • bogate w witaminy B, E i K
  • ma szerokie właściwości przeciwzapalne
  • cenne źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (pomagają one np. kontrolować poziom cukru we krwi i wzmacniać ściany tętnic) 
  • ma wysoką zawartość kwasu oleinowego – pomaga on mi.in. obniżyć poziom cholesterolu
  • dostarcza kwas foliowy. Badania pokazują, że ludzie, którzy mają dietę bogatą w kwas foliowy znacznie rzadziej chorują na choroby serca i są mniej narażeni na wystąpienie udaru – niż ci, którzy spożywają go niewiele. Kwas foliowy obniża również ryzyko wad wrodzonych (szczególnie ważne jest to dla kobiet w ciąży lub ją planujących), a jego wysokie spożycie wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka zawału serca i chorób serca.
  • badania wykazały, że niektóre składniki odżywcze są wchłaniane lepiej, gdy spożywane są z awokado (naukowcy zaobserwowali, że łączenie awokado np. z sałatką pozwala na lepsze wchłanianie przeciwutleniaczy; likopen w pomidorach lub beta-karoten w marchwi może być lepiej wchłaniany jeśli spożyjemy je z kawałeczkami awokado). 
  • doskonałe źródło glutationu, ważnego przeciwutleniacza – naukowcy twierdzą, jest ważny w profilaktyce antynowotworowej i spowalnia proces starzenia. Neutralizuje wolne rodniki, a tym samym zmniejsza uszkodzenia komórek.
  • witamina E, tłuszcze jednonienasycone i glutation zawarte w awokado wspierają pracę serca 
  • zawiera błonnik – w tym rozpuszczalny i nierozpuszczalny, których organizm potrzebuje, aby utrzymać sprawne działanie układu trawiennego. Rozpuszczalny błonnik spowalnia rozkład węglowodanów w organizmie, pomaga czuć się sytym dłużej (kontrola apetytu). Błonnik nierozpuszczalny oczyszcza układ pokarmowy – profilaktyka zaparć, a przy tym mniejsze ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.


Jakie Awokado wybieramy ? 

Najlepiej aby było dojrzałe , wolne od plamek i zasinień . Nie kupuje więcej niż jesteś w stanie zjeść , ponieważ awokado ma tendencję do szybkiego dojrzewania . Aby zapobiec naturalnemu ciemnieniu , zakrop jego wnętrze sokiem z cytryny lub limonki . 


Awokado najlepiej jeść na surowo aby zachować jego wszystkie cenne właściwości . Dlatego polecam Meksykańską salsę zwaną Guacamole ! 

GUACAMOLE !
Co potrzeba?: 

*Jedno dojrzałe Awokado 

*Limonkę lub cytrynę ( ja używam limonki ma lepszy smak ) 

*mały Ząbek czosnku 

*pieprz  i sól ( ja używam Himalajskiej ) 



To jest podstawowa wersja , ja przeważnie jeszcze dokładam albo pomidory albo rzodkiewki , może być papryka dodatki są dowolne bo oczywiście możemy dołożyć to co lubimy . 


Awokado kroimy na pół , usuwamy pestkę i wydrążamy środek łyżką , dodajemy sok z wyciśniętej limonki ( ja daję połówkę ) , dodajemy sól , pieprz i posiekany ząbek czosnku ,  tutaj również możemy dodać dodatkowe ulubione składniki , wszystko dodatkowo rozgniatam widelcem lub jak kto woli można zmiksować w blenderze , ja jednak lubię czuć takie większe kawałki , więc tylko rozgniatam widelcem. 








Smacznego ! 










źródło : 
http://www.kwestiasmaku.com/
http://stressfree.pl/
https://pl.wikipedia.org

1 komentarz:

Proszę nie spamować !