Translate

Super food ! Mozga Kanaryjska cenne źródło białka

Mozga kanaryjska - źródło białka roślinnego . 




Dziś przybliżę troszkę temat mozgi kanaryjskiej. Ciekawe czy ktoś z was coś wie już o niej ? 


Powszechnie znana jest jako pokarm dla ptaków, ale badacze nie mogli się nadziwić, dlaczego kanarki karmione ziarnem mozgi kanaryjskiej (Phalaris canariensis) miały najniższą zachorowalność. Przypatrzyli się bliżej temu ziarnu i odkryli po wielu badaniach, że jest niezwykle cennym źródłem protein (białka) roślinnych o bardzo wysokiej jakości. Ich stabilne aminokwasy są bardzo łatwo przyswajalne przez organizm i nie ulegają rozpadowi podczas transportu do komórek. Czyli im bardziej mocna cegła i jej jakość, tym bardziej stabilny dom, czyli nasze ciało.



Pięć łyżek ziarna mozgi tj. litr mleka zawiera więcej białka niż 2-3 kg mięsa!!!

Właściwości Energetyczne w 100gramach . 

Białko - 21,67g
Tłuszcze - 5,56g
Węglowodany - 60.93g

Omega 3 - 0,12g
Omega 6 - 2,86g
Omega 9 - 1,79g

Vitamina B1 - 0.65mg
Vitamina B2 - 0,09mg
Vitamina B6 - 0,16mg
Niacyna - 1,2 mg

Wapń - 29mg
Magnez - 196mg
fosfor - 583mg
Potas - 363mg
Sód - 0,8mg
Cynk - 3,3 mg
Mangan - 5,1 mg 
Selen - 0,2mg 
Miedź - 0,7mg 

AMINOKWASY : 





Tymczasem właściwości mleczka enzymatycznego z mozgi kanaryjskiej są niesamowite:

- regeneruje organy wewnętrzne (wątrobę, trzustkę i nerki)
- redukuje szkodliwe tłuszcze z żył i tętnic (czyli obniża poziom złego cholesterolu)
- przyspiesza przemianę materii i stymuluje proces trawienia
- jest przeciwzapalne
- jest moczopędne - zwiększa diurezę, czyli usuwa nadmiar płynów z organizmu
- oczyszcza organizm z nadmiaru tłuszczy i węglowodanów (otyłość, cellulitis, otłuszczenie mięśni - ogólnie wyszczupla sylwetkę, nie powodując osłabienia)
- wzmacnia i stymuluje aktywność komórkową (przeciwdziała starzeniu)
- wzmacnia tkankę mięśniową i dodaje mięśniom siły oraz energii.
-pomaga zwalczać nadciśnienie
-pomaga w kontrolowaniu cukrzycy (reguluje poziom cukru we krwi
-eliminuje nadmiar płynów ustrojowych
-pomaga zwiększyć masę mięśniową
-pomaga przy zapaleniu błony śluzowej żołądka i wrzodach żołądka
-bardzo skuteczny przeciwko infekcji dróg moczowych, ponieważ zabijają bakterie z dróg moczowych.
-może zastąpić krowie mleko (osoby, które są uczulone na mleko zwierząt).
-Nie zawiera glutenu, nie zawiera laktozy.


To tylko niektóre z zalet. Nie pozostaje nic innego jak zakupić mozgę kanaryjską i zrobić sobie z niej odżywcze mleczko, by dodać sobie energii na cały dzień, a nawet całe życie!



Gdzie kupić kanar nasiona / ziarna mozgi kanaryjskiej i jaka jest cena ? 

Pierwszym i najlepszym są sklepy ze zdrową żywnością , można też dostać na Allegro , sklepy zoologiczne, strony online z nasionami  np Nasiona24
Ceny wahają się od 4 zł do 30zł . 

Mozga znajduje się w kategorii 'nasiona paszowe'.
Osobiście uważam, że nasiono, to nasiono.
Żyto, proso, jęczmień... mozga kanaryjska to po prostu nasiona - i nie specjalnie może się czymkolwiek różnić.
Jedyna różnica może polegać na kontakcie z innymi produktami (dlatego z takiej hurtowni może być lepsza, niż bezpośrednio ze sklepu zoologicznego).
Gdy kupujesz dowolny produkt, to często na opakowaniu możesz znaleźć informację, że może zawierać np. śladowe ilości sezamu (choć nie ma go w składzie).
To znaczy, że produkt, mógł znajdować się w tym samym skupie, magazynie i przypadkiem coś mogło wpaść (a zabezpiecza to producentów przed oskarżeniami).
Dodatkowo dodam, że bardzo ważnym elementem przygotowywania mozgi jest staranne jej wypłukanie.




Kiedy pić?

Najlepiej rano.
Niektórzy wolą dwa razy dziennie, rano i wieczorek.
Inni wolą pić cały dzień.

Mleczko z mozgi (jak wszystkie mleka z nasion), jest bardzo pożywne, ponieważ zawiera:
  • białka, tłuszcze i węglowodany (makro składników odżywczych)
  • wiele witamin i minerałów (mikroskładniki odżywcze)




Jak przygotować?

Przepis na 1 porcję (1 litr mleczka)
  1. Przygotuj 5 łyżek mozgi kanaryjskiej (mierzone na sucho)
  2. Wypłucz mozgę pod bieżącą wodą.
    Jest to ważne, by oczyścić z różnych zanieczyszczeń oraz z tak zwanych włókien krzemowych.
  3. Przesyp do pojemnika, zalej wodą. Tak by mozga była zanurzona w wodzie przez 8-24h. ( ja zostawiam na całą noc) 
    Pozostaw w pokoju lub lodówce.
    PS: dłużej nie trzymaj - bo się popsuje.
    Bardzo ważne! Nie tylko po ty by zmiękczyć ziarno!!!
    Mozga, podobnie jak inne nasiona, orzechy. Zawiera tak zwane inhibitory enzymów, które zapobiegają zbyt wczesnemu kiełkowaniu, dzięki czemu nasiona mogą przetrwać nawet lata, zanim wykiełkują.
    Jednak wspomniane inhibitory, hamują działanie enzymów - czyli utrudniają przyswajanie związków odżywczych. Trzustka zaś musi intensywniej pracować (by wytworzyć więcej enzymów - które są hamowane), co może prowadzi do jej powiększenia.
    Na szczęście!
    Wystarczy  namoczyć nasiona. Dzięki czemu nasiona dostają sygnał o sprzyjających warunkach do kiełkowania i inhibitory po prostu znikają
  4. Wylej starą wodę. Przepłukuj jeszcze raz dobrze, tak by woda była czysta (może być mętna).
  5. Zalej mozgę i z blenduj  przez 3 minuty (na wysokich obrotach).
  6. Miksuj dalej i dolej więcej wody (do obiecanego 1 litra) (2 minut).
  7. Przelej do dzbanka / szklanek mleczko przez tkaninę.
    Ponieważ, mozga kanaryjska może zawierać krzemowe 'mikro drzazgi'.
  8. Smacznego!
    Przed wypiciem/gdy pijesz dłużej warto zamieszać.
    Ponieważ na dnie zbiera się bardzo wartościowy biały osad.



 Smak : 

Smak jest dość mdły. 
Na początku może nie zachęcać , chodź mi zasmakowało od razu . Można poprawić smak mieszając nasiona mozgi razem z wiórkami kokosowymi  lub mleczkiem kokosowym, można przyprawić laską waniliową lub cynamonem , posłodzić miodem , ksylitolem , sokiem z agawy .  ( zależy od tego co lubisz) . 



Mozga kanaryjskiej (Phalaris canariensis) może być znakomitym pożywieniem dla osób z nietolerancją glutenu, czyli celiakią.

(Celiakia, w której dochodzi do zaniku kosmków jelitowych i związanych z tym zaburzeń wchłaniania oraz biegunki tłuszczowej, jest problemem milionów ludzi . Osoby chore na celiakię nie mogą jeść m.in. produktów zawierających pszenicę, żyto i jęczmień.) 




Jeśli znasz Mozgę Kanaryjską podziel się w komentarzu swoimi doświadczeniami . 


6 komentarzy:

  1. Trzeba jeść je zblendowane ? Czy można dodawać całe nasiona np do owsianki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej trzeba wymiksować tak jak siemię lniane . Ja robię mleczko bo podobo takie jest najlepsze jeśli się je wymoczy i zblenduje .

      Usuń
    2. Nasiona Mozgi kanaryjskiej jako jednej z nielicznych roślin na świecie zawierają naturalne włókna szklane. W zasadzie jest to jedyna roślina w Polsce występująca w stanie dzikim, która zawiera włókna szklane(na świecie jest jeszcze rodzaj śliwy "Goraka"która zawiera włókna szklane). Mozga nadaje się tylko i wyłącznie jako pasza, i takie miała pierwotne przeznaczenie. Jako suplement diety, czy też w użyciu kulinarnym jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia. Wprowadzone do organizmu włókno szklane drażni komórki powodując ich negentropijny wzrost, co w konsekwencji może spowodować powstanie raka. Badania kliniczne dowiodły ,że spożywanie nasion mozgi kanaryjskiej zwiększa ryzyko powstania raka 10-krotnie, zwłaszcza raka gardła.

      Usuń
    3. Dr Danuta Myłek w książce " Od lekarza do kucharza" ostrzega przed piciem osadu na surowo, w tym samym dniu gotuje z kaszą, zupą, sosami, do ciast. Blender po użyciu wyparzyć. Nigdy nie dodajemy do mleczka cukru, miodu, owocòw, niszczą one enzymy zawarte w mleczku. Można dodać cynamon, kardamon do smaku. Pijemy tylko mleczko z nad osadu !

      Usuń
  2. Dr Danuta Myłek ostrzega przed piciem osadu na surowo, natomiast dodaje go do naleśnikòw, chleba... Książka "Od lekarza do kucharza"

    OdpowiedzUsuń
  3. To w koncu o co chodzi--mozna pic czy nie

    OdpowiedzUsuń

Proszę nie spamować !